17 September 2013

SUATU KETIKA DI BANDUNG BERSAMA GRUP TBSST KUALA LUMPUR APRIL 2013

Gedung Fikom di Jatinangor (pix by A.F.Yassin April 2013)

Di Kantor Pak Dekan Fikom Februari 2013, Prof. DR. Deddy Mulyana. (Pix by A.F.Yassin ketika mengunjungi beliau di kantornya.)


Bapak Zahriman Alias (kanan) Presiden Grup TBSST, Malaysia dan Car Lim Aboo di majlis makan malam di kediaman Pk Dekan, Prof. DR. Deddy Mulyana di Selata Bandung, April 2013 yang lalu.

Noi, kiri,  (ketika di Bandung berusia dua tahun pada tahun 1976) atau nama penuh Izanul Fazliah Ahmad Fadzil bersama bonda Kak Ruby (Rubiyah Suleiman) mengadakan kunjungan hormat ke Pak Dekan Fikom di Jatinangor, April 2013. Acara pamitan sebelum berangkat pulang ke KL.


Kak Hawa, isteri Pak Zahriman Alias yang turut hadir di majlis makan malam di kediaman Pak Dekan, Prof. DR. Deddy Mulyana.


Tidak akan lengkap kalau tidak "melencong" ke Pasar Baru, Gedung beli-belah Bandung yang sentiasa dipenuhi oleh wrga Malaysia dan Singapura. Kelihatan AFY (Bang Fadzil) , kiri, bersama anakanda Noi (tengah) dan Kak Ruby rileks di Lantai 6, Pasar Baru menunggu pesanan."Ngopi" mungkin.


Rekaman Peristiwa Rombongan Fikom '76 di Istana Negara Malaysia di Kuala Lumpur pada 31 Agustus 2013.

 
Gedung Surya yang menjadi sebahagian daripada Gedung Twin Tower Petronas di lihat dari dalaman bangunanarah Timur. Pix by Bang Fadzil.
 

Di Bahagian siling Gedung Surya Menara Berkembar Petronas KL dari kacamata Bang Fadzil 31 Agustus 2013.
 
 
40 Tahun Fikom UNPAD. Bang Fadzil brsama rekan-rekan seangkatan ketika berkunjung ke Bandung tahun 1980 setelah selesai kuliah. Kelihatan semuanya manis-manis, jelita, tampan bergaya kecuali yang berdiri memake baju biru itu yang usah kelihatan "usangan". Berdiri di kanan sekali Ahmad Bakiah, dari Sabah.


Antara buah-buahan lokal yang bisa ditemui di lantai bawah Menara KL.- rambutan, manggis dan dukong.


Ibu Yayuk lagi istirehat di ruang "lepak" Menara KL, 31 Agustus 2013. Mungkin "lagi capek Bu!"


Rumah Ibunda Bang Fadzil di Gadong, Negeri Sembilan. Di rumah inilah rombongan delapan orang padaa 1 Sept 2013 yang lalu berkunjung menzirahi ibu Minah Wahab dan saling berkenalan. Di rumah ini jugalah pernah berkunjung Pak Dekan Prof. DR. Deddy Mulyana beberapa kali, Pak Solleh dan Bu Betty dan "the Ksmbar sisters of Lin and Vin with their families. Bang Fadzil dilahirkan di sini hampir 70 tahun yang lalu.


Gambarfoto di atas adalah rekaman yang diilhamkan Bang Fadzil dan dari koleksi yang tersimpan sejak sekian lama. Barangkali gambarfoto ini mungkin dapat mengembalikan kenangan lama teman-teman terutama yang kini tinggal di Jakarta, Bandung, Medan dan Jogjakarta. Agar teman-teman senang menyingkap kembali momen-momen silam demikian. Salam dari Bang Fadzil dari KL. 18 September 2013.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROFIL

My photo
Rawang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

What Other People Say...


"A.F.Yassin dalam cerpennya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).