03 October 2012

LALA, HOW ABOUT A BIOGRAPHICAL NOVEL INSTEAD!

 
 
‎Zuhaila Akmar‎

Zuhaila Akmar Mohd Sedek: The Family's Lala!
.. 

 Salam semua, semalam lala baca diari Arwah Tok Apa sebab dalam proses nak buat artikel tentang penulisan diari. Lepas baca diari tu, hati rasa sebak and terharu. Tok Apa seorang yang bijak dan teratur. Susah nak cari individu yang commit hari-harinya menulis kejadian2 di sekeliling. Tentang cuaca pun ditulisnya. Diari tu adalah dokumen sejarah dan dia menulis untuk tatapan anak cucunya. Catitan tentang sejarah penubuhan Rantang pun ada. Sayang Lala tak berapa ingat semua kenangan bersama Tok Apa.Tapi kalau jumpa Tok masa kecil, mesti tok bagi jajan.Abang Iwan selalu nak jajan lebih dari orang lain. Jajan Lala yang jadi mangsa. Hehehe. Rindu nya zaman dulu. Kalau ada mesin masa kan bagus, boleh rewind sikit:) Mulai hari ni Lala nak tulis diari jugak. Esok2, anak cucu boleh baca. Kepada yang lain, tulislah diari jugak..Diari ni mengingatkan kita pada titik permulaan kita. Harap-harap editor Lala gives a thumbs up to the story. Wish me luck!!


1 comment:

  1. Noraleeza Suleiman: Very discipline and particular. Best words to describe him. Update us on the article. Good luck Lala. Abang iwan tu memang mcm tu. Apa lagi, pi lah balas balik kat dia. Hahaha...

    Iwan Fadzil: hahaha... nasibla tu...
    Zuhaila Akmar Ok aunty.Thanks so much!Nasib baik abang iwan sekarang baik..hehehe

    Adeline Sedek Adms pasal kakak pun mesti ada tak? time mangaji kakak, abg ain and kak ina..masih ingat lg :) arwah x pernah marah kk, heheh tapi abg ain and k ina selalu :P apa pun alangkah baiknya k...

    Ahmadfadzil Yassin Lala u should start writing biographical novel about Tok Ape and punlish it with the help of a collection of efforts by family members. U write it in Engish and we will translate it to BM later on. Just some time back Uncle Salim said he would consider chipping in to pay part of the cost. So why don't u or we start conceptualizing.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROFIL

My photo
Rawang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

What Other People Say...


"A.F.Yassin dalam cerpennya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)



" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared.



"Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters.



"…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999."



"Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)



"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).