11 April 2011

RICKIENO BAJURI BERMUKIM DI BANDUNG,BERKKAHWIN DI SEPANG


Rickieno Bajuri dan isteri brunya Ramlah. Mereka berkahwin di Sepang.

Pelajar-pelajar Malaysia yang kuliah di Bandung pada tahun-tahun 197o-an tentu tidak mudah lupa akan tokoh pop yeh-yeh, Rickieno Bajuri, warga Singapura yang melanjutkan pelajaran di salah sebuah universiti terkemuka di Bandung. Rickieno bukan sahaja belajar tetapi terus mendirikan rumah tangga dengan wanita Bandung.

Pelajar-pelajar Malaysia barangkali ada yang menjadi jirannya ketika indekos di daerah Titimplik, Panjingkiran berhampiran dengan kampus Universitas Padjadjaran di Jalan Dipati Ukur. Di daerah inilah Rickieno meneruskan hidup berumah tangganya. Kadang-kadang pelajar-pelajar terserempak dengan tokoh pop Singapura ini di depan rumahnya. Mesra orangnya dan boleh diajak berbual.

Jiran Rickieno memanggilnya Mas Rickie dan oleh kerana begitu lama menetap di daerah Titimplik yang padat penduduk maka Rickie tidak mendapati dirinya terasing. Tutur kata dan perwatakannya telah banyak menunjukkan bahawa beliau telah sebati dengan kehidupan orang Sunda, malah menjadi lebih Sunda daripada orang Sunda sendiri. Dan kalau bertemu di jalan, tidak siapa boleh menduga bahawa beliau orang Singapura.

Dan dua hari lalu keluar berita bahawa Rickie berkahwin dengan wanita Malaysia beranak lima. Baca ceritanya di bawah ini. Dengan demikin, Rickie yang sejak pertengahan tahun 197o-an meneruskan hidup berumah tangga di Bandung, kini menjalani hidup baru sebagai suami seorang warga Malaysia.

Soalnya mungkinkah Rickie akan menetap di Selangor di rumah isterinya yang baru ini atau akan berulang-alik di tiga negara, iaitu Indonesia, Singapura dan Malaysia. Dan bagi orang Indonesia, Mas Rickie sudah pasti berganti status sebagai warga mancanegara dengan sembilan anak - empat yang punya Rickieno dn lima milik Ramlah.
Tahniah dan Selamat Pengantin Baru!

SEPANG 9 April - Penyanyi pop 60-an daripada kumpulan The Cliffters, Rickieno Bajuri atau Marwasi Bajuri, 68, hari ini selamat bernikah dengan Ramlah Pondo, 49, di Bandar Seri Ehsan di sini. Pasangan itu dinikahkan oleh Pegawai Tadbir Agama Daerah Kuala Langat, Md. Razali Hassanusi dengan mas kahwin RM300.
Kata Rickieno, hari ini genap tiga bulan perkenalannya dengan Ramlah yang ditemui ketika mengadakan persembahan konsert Pop Yeh Yeh kedua di Stadium Bandaraya Johor Bahru, 8 Januari lalu.

Rickieno yang popular dengan lagu Bisikan Cliffters manakala Ramlah masing-masing mempunyai anak hasil perkahwinan terdahulu.
Penyanyi itu yang pernah berkahwin dengan wanita Indonesia, mempunyai empat anak yang kini menetap di Bandung, Indonesia manakala Ramlah pula mempunyai lima anak.
The Cliffters merupakan sebuah kugiran adik-beradik yang aktif era 1960-an dan pernah menjuarai pertandingan 'Rolling Stones of Singapore'. Utusan Malaysia 10 April 2011.

1 comment:

  1. pak ricki ulang aliik setiap hujung minggu balik jb ...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROFIL

My photo
Rawang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

What Other People Say...


"A.F.Yassin dalam cerpennya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).