23 March 2014

SELAMAT MENERIMA MENANTU SALLEH SIMON 22 MAC 14: PIX BY AFYSekadar merakamkan sejumlah gambar di Majlis Bersanding anakanda Salleh Simon di kediamannya di Kemensah Heights, Ulu Kelang. Suasana meriah sampai kepada puncaknya apabila dua pengantin diarak masuk dengan kompang ke pelamin di tengah rumah. Khabarnya ramai juga anggota ex-TBS, terutama daripada Grup TBSST hadir meraikan majlis, termasuk TP Zahriman Alias, Abu Sufi Abdul Aziz, Awaluddin Abd. Rahman, Murad Jamaluddin, Mazalan Mohd. Saad, Mohd Ayob Hashim, Nabjeah Abd. Aziz, Tajul Hassan, Hattar Othman,Mahat, Abd. Khalid  dan orang kuat Grup Ghazali Yasin. Ada yang datang bersama OG dan ada pula yang datang solo.

Ex-TBS yang di luar Grup yang hadir termasuk Dato' Suriah Abd. Rahman yang datang bersama adiknya, Rubiah Abd. Rahman. Juga tidak ketinggalam Salleh Mahmud, Syed Hamid Syed Zain dan puteri bongsunya. Juga hadir anak Gadong seperti Mohd. Fadhil Tera (Pak Andak), Kamil Hashim. Khabarnya juga Dato' Nafsiah Abu Bakar hadir tetapi oleh kerana kami pulang awal kehadiran Dato' Nafsiah tidak sempat dirakamkan.

Sehingga rakaman ini dibuat,sayo  tidak melihat kedatangan AAB dan CLA dan Datin Naz dan Anjang Aki. Mungkin mereka datang lewat

NB: Kok ado sapo-sapo yang dapek nuek caption gambar-gambar di ateh ini sayo alu-alukan. Maklumlah fotografer amatur yang dah otai ini hanyo dapek morakamkan poristiwo sajo.

2 comments:

  1. Kobar eh ini anak kotigo SS yang naik pelamin. Mungkin boghapa oghanglah agak eh cucu Dak Salleh ni. Masih se ingat suara Tom Jones Ori dan SS ini Tom Jonesnya Gadong.

    ReplyDelete
  2. Leh sampai hati kau tak ngajek saya pada hal ese tinggal kek Taman Keramat yo dokek ghumah Dak Abe Tera, Andak se. Tengok gambar ado Kak Joyah dan hubby. Ado Dak Induk dan Rubi. Apopun Selamat pengantin barulah kepada anak u.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PROFIL

My photo
Rawang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

What Other People Say...


"A.F.Yassin dalam cerpennya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).